FASOLÓWKA JAK U BABCI
Nie wiem czemu ostatnio zapomniałam o tej zupie. Ciągle robiło się inne, co już czasami stało się monotonią. A przecież fasolówka jest jedną z najsmaczniejszych i sytych zup. Z dzieciństwa pamiętam, że najlepsze zupy robiła i dalej robi babcia. Gdy było lato biegałam po podwórku i bawiłam się, a gdy była pora obiadu babcia przynosiła zupę na dwór do ogródka, gdzie był stolik i ławeczka pod dużym orzechem, wśród innych drzewek owocowych. Zawsze było pełno wiśni, śliwek i jabłek. To były bardzo miłe czasy. Najlepiej jeść obiad na świeżym powietrzu <3 po pierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje.
Zupa jest na wędzonce z majerankiem, a więc aromatyczna i pełna miękkiej fasoli.
~~SKŁADNIKI~~
~~SKŁADNIKI~~
- fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanek
- ziemniaki 4-5 sztuk
- marchew 2 sztuki
- korzeń selera 1/2 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- warzywa suszone 2 łyżki
- ziele angielskie 3 kulki
- liście laurowe 2 listki
- woda 2 litry
- kostka rosołowa 2 sztuki
- sól 1 łyżeczka lub do smaku
- pieprz do smaku
- majeranek 1 łyżka
- kość schabowa wędzona 1 sztuka
- mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia
~~METODA~~
Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, kość schabową wędzoną, kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec zagęszczamy mąką ( nie jest to konieczne ).
Zupa najlepsza na następny dzień.
Nie jestem wielką fanką zup fasolowych, ale Twoja wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy zupy ze strączkami :) Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń