25 marca 2017

FASOLÓWKA JAK U BABCI






FASOLÓWKA JAK U BABCI 
Nie wiem czemu ostatnio zapomniałam o tej zupie. Ciągle robiło się inne, co już czasami stało się monotonią. A przecież fasolówka jest jedną z najsmaczniejszych i sytych zup. Z dzieciństwa pamiętam, że najlepsze zupy robiła  i dalej robi babcia. Gdy było lato biegałam po podwórku i bawiłam się, a gdy była pora obiadu babcia przynosiła zupę na dwór do ogródka, gdzie był stolik i ławeczka pod dużym orzechem, wśród innych drzewek owocowych. Zawsze było pełno wiśni, śliwek i jabłek. To były bardzo miłe czasy. Najlepiej jeść obiad na świeżym powietrzu <3 po pierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje. 

Zupa jest na wędzonce z majerankiem, a więc aromatyczna i pełna miękkiej fasoli.

~~SKŁADNIKI~~

  • fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanek
  • ziemniaki 4-5 sztuk
  • marchew 2 sztuki
  • korzeń selera 1/2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • warzywa suszone 2 łyżki 
  • ziele angielskie 3 kulki
  • liście laurowe 2 listki
  • woda 2 litry 
  • kostka rosołowa 2 sztuki
  • sól 1 łyżeczka lub do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka 
  • kość schabowa wędzona 1 sztuka 
  • mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia

~~METODA~~

Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, kość schabową wędzoną, kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec zagęszczamy mąką ( nie jest to konieczne ).
Zupa najlepsza na następny dzień. 

2 komentarze:

  1. Nie jestem wielką fanką zup fasolowych, ale Twoja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy zupy ze strączkami :) Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia