10 kwietnia 2017

KOSTKA MIGDAŁOWA BEZ PIECZENIA







KOSTKA MIGDAŁOWA BEZ PIECZENIA
Lubicie migdały? To te ciasto jest dla Was :) 
Jest delikatne, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu. Idealne na imprezy, święta i nie tylko. 
Robi furorę i jest pyszne, ale uprzedzam ! bo słodkie też jest :)

~~SKŁADNIKI~~
KREM:
  • mleko 3 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajko 1 sztuka
  • żółtka 4 sztuki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżja
  • masło 250 g.
  • płatki migdałów zmielone 50 g. 
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. 
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i migdałami. Pozostałe mleko dokładnie zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Masę mieszać, aż zgęstnieje na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. 
Masło utrzeć na jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń., dalej miksując na niskich obrotach. Wstawić do lodówki. 

WARSTWA I:
  • herbatniki około 18 sztuk
  • podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa 1/2 puszki (230 g.)
  • krem 1/2 masy
Masę krówkową podgrzać na bardzo małym ogniu, aż będzie płynna i bez grudek, cały czas mieszając.
Blachę o wymiarach 25x35 cm. wyłożyć herbatnikami. Wylać roztopioną masę krówkową ( może być ciepła, szybciej zmiękną herbatniki). Wyłożyć połowę kremu. 

WARSTWA II:
  • krakersy około 18-19 sztuk ( 87.5 g. )
  • podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa 1/2 puszki ( 230 g. )
  • krem 1/2 masy
Na krem wyłożyć krakersy. Wylać masę krówkową i wyłożyć resztę kremu. 

WARSTWA III:
  • krakersy około 18-19 sztuk (87.5 g. ) 
  • śmietana kremówka 30 %  300 ml. 
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • woda 7 łyżek
  • migdały w płatkach 50 g. 
Żelatynę umieścić w szklance i zalać zimną wodą. Wymieszać i odstawić do spęcznienia. W garnuszku zagotować trochę wody. Wstawić szklankę z żelatyna i mieszać, aż się rozpuści. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia ( jest to ważne, gdyż ciepła żelatyna może zrobić nam grudki w śmietanie ). 

Na krem wyłożyć krakersy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać strużką zimną żelatynę, dalej miksując ( nie wlewać w jedno miejsce ). Śmietanę wyłożyć na krakersy i obsypać migdałami. 
Wstawić do lodówki na noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia