10 lutego 2017

ZDROWE BABECZKI CZEKOLADOWE ( DLA DIABETYKÓW )








ZDROWE BABECZKI CZEKOLADOWE
Obłędne babeczki czekoladowe. Mięciutki i smaczne. Zrobione na mące żytniej, której w ogóle nie czuć i nie rozróżni nikt, że to nie jest mąka pszenna. Są tak miękkie, że przypominają gąbeczkę. Oprócz tego są bez cukru. W tych babeczkach cukier to erytrol, który ma 0 kalorii. Babeczki są sprawdzone i zatwierdzone przez tatę, który ma cukrzycę i nic się po nich nie działo, a za to uśmiech wiele mówi.
Zatem nawet diabetycy mogą je jeść bez zarzutów. 

~~SKŁADNIKI~~
szklanka o pojemności 250 ml.
  • mąka żytnia 2 szklanki
  • kakao ciemne 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • erytrol 3/4 szklanki
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • jaja 4 sztuki
  • kefir 1 szklanka

~~METODA~~


  • Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodajemy erytrol. W drugiej misce umieszczamy olej rzepakowy, kefir i jaja. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
    Do miski z mokrymi składnikami dodajemy stopniowo suche składniki. Mieszamy rózgą kuchenną. Gotową masę bez grudek przekładamy za pomocą gałkownicy do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 8-10 minut, do suchego patyczka.

17 komentarzy:

  1. Nie polecam, za bardzo czuć sode oczyszczoną i proszek do pieczenia a za mało słodkości...robiłam wszystko według przepisu, chciałam dodać jakiś owoc lub rodzynki ale zrezygnowałam bo to nie ja miałam je zjadać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety coś za coś, tak jak w tytule przepis jest dla diabetyków, czyli ludzi którzy cierpią na cukrzyce, a cukrzycy muszą unikać cukru, więc na rozum logiczny wiadomo, że babeczki nie będą mocno słodkie. Nie można też za dużo dodać erytrolu, bo w dużych ilościach może spowodować biegunkę ani innego cukru, który mógłby zjeść cukrzyk, bo jeść cukru w ogóle nie powinien. Mój tata zjadł je z przyjemnością, oczywiście nie wszystkie.

      Usuń
  2. Przepis super ale przy tej temperaturze po 10 minutach byly jeszcze płynne, podkreciłam temperaturę do 190 stopni i czekam na efekt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie najlepiej sprawdzać patyczkiem, bo mimo że w każdym piekarniku możemy ustawić te same stopnie to piecze inaczej. Sama się o tym przekonałam już nie raz. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Czy erytrol można zastąpić ksylitolem? Jeśli tak to w jakiej ilości należy go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale ksylitol ma dość specyficzny smak i może popsuć trochę smak babeczek, które i tak są troszkę inne w smaku od zwykłych babeczek, bo to jednak zdrowa wersja, więc albo zmniejszyć ilość ksylitolu albo dać trochę miodu rozpuszczonego np. w mikrofali na kilka sekund i trochę ksylitolu. Najlepiej surową masę spróbować czy jest wystarczająco słodka.

      Usuń
    2. Super, bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 🤗

      Usuń
    3. Super, bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 🤗

      Usuń
  4. Zaletą tych babeczek jest prawdopodobnie dość niski indeks glikemiczny. Ale jeść je bez zarzutów? Zarzutów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mysle ze maja maly IG. Maka ,kefir .Kefir jako nabiał posiada laktozę która jest cukrem poza tym mąką to tez wysoki IG ..Jeśli problemy z cukrzyca to odstawić mączne rzeczy i nabiał.

      Usuń
  5. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile sztuk wyjdzie z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam, wyszły ok, ale czas pieczenia u mnie to 30 minut przy temperaturze 180*. 10 min w 270 to chyba nawet wierzch się nie zetnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczki wyszły rewelacyjne. Dla cukrzyka przepyszne. Czas pieczenia 25 minut. Szkoda , że nie można dodać zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Babeczki wyszły rewelacyjne. Przepyszne. Czas pieczenia u mnie 25 minut. Jako cukrzyk potwierdzam, że są pyszne. Szkoda, że nie można zdjęcia wstawić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia