Pierwszy raz spróbowałam ją jako małe dziecko na Komunii.
Przypomniałam sobie o niej i sięgnęłam do zeszytu.
Nadaje się na różne imprezy, spotkania czy święta.
Składniki:
seler sałatkowy - 1 słoiczek
kukurydza w puszce - 1 szt.
szynka konserwowa - 300 gram
ananas z puszki - 1 puszka
jaja na twardo - 5 szt.
majonez tradycyjny - 400 ml.
ser żółty - do posypania
szczypiorek - do posypania
kukurydza w puszce - 1 szt.
szynka konserwowa - 300 gram
ananas z puszki - 1 puszka
jaja na twardo - 5 szt.
majonez tradycyjny - 400 ml.
ser żółty - do posypania
szczypiorek - do posypania
Sposób przygotowania:
1. Seler dokładnie odsączyć z wody. Umieścić w salaterce. Kukurydzę także odsączyć i ułożyć na selerze. Wyrównać. Szynkę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na kukurydzy.
2. Ananasa odsączyć. Jeżeli jest w plastrach to pokroić w kostkę. Umieścić na szynce. Wyrównać. Jaja pokroić w kosteczkę i umieścić na ananasie.
3. Majonez delikatnie rozprowadzić na sałatce. Posypać startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku.
ok
OdpowiedzUsuńSałatkę robiłam na każde święta. Wszyscy się zajadali, smaki połączone zaskakują. Po prostu super!!!
OdpowiedzUsuń