16 maja 2015

Sałatka warstwowa z selerem i ananasem

Sałatka jest w brew pozorom bardzo prosta. Nie wymaga dużo czasu w przygotowaniu.
Pierwszy raz spróbowałam ją jako małe dziecko na Komunii.
Przypomniałam sobie o niej i sięgnęłam do zeszytu.
Nadaje się na różne imprezy, spotkania czy święta.




Składniki:

seler sałatkowy - 1 słoiczek 
kukurydza w puszce - 1 szt. 
szynka konserwowa - 300 gram 
ananas z puszki - 1 puszka 
jaja na twardo - 5 szt. 
majonez tradycyjny - 400 ml. 
ser żółty - do posypania
szczypiorek - do posypania

Sposób przygotowania:

1. Seler dokładnie odsączyć z wody. Umieścić w salaterce. Kukurydzę także odsączyć i ułożyć na selerze. Wyrównać. Szynkę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na kukurydzy.
2. Ananasa odsączyć. Jeżeli jest w plastrach to pokroić w kostkę. Umieścić na szynce. Wyrównać. Jaja pokroić w kosteczkę i umieścić na ananasie.
3. Majonez delikatnie rozprowadzić na sałatce. Posypać startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku.

2 komentarze:

  1. Sałatkę robiłam na każde święta. Wszyscy się zajadali, smaki połączone zaskakują. Po prostu super!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia