18 stycznia 2017

MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )







MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE )

W ostatnim czasie to dość popularne ciasto. Bardzo długo zabierałam się do jego zrobienia, myśląc oczywiście, że mi nie wyjdzie, no bo jak taka rzadka masa może ściąć się w piekarniku? To było moje myślenie. Jednak nie żałuje, że je zrobiłam. 
Jest to ciasto, które powinno mieć co najmniej dwie warstwy po upieczeniu, a prawidłowo trzy. To czy nam wyjdą w dużej mierze zależy od piekarnika i formy jakiej użyjemy do pieczenia. Najlepiej użyć małej kwadratowej formy np. 20 x20 lub małej tortownicy. Mój piekarnik niestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera !  Ogólnie jest to szybkie, proste ciasto, które miło mnie i rodzinę zaskoczyło. Jest pyszne, uwielbiam je :) Nawet jeśli nie wyjdą warstwy, to i tak będzie pyszne. 

~~SKŁADNIKI~~

  • mąka 1 i 1/2 szkl. 
  • mleko 2 szkl. 
  • jaja 4 szt. 
  • cukier puder 1 szkl. 
  • cukier waniliowy 1 op.
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta ze sparzonej cytryny
  • masło 1/2 szkl. = ok. 120 g.( roztopione, ostudzone )

~~METODA~~

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masło, cały czas miksując. Następnie przesianą mąkę i strużką mleko, cały czas miksując na średnich obrotach. Dodajemy skórkę z cytryny i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. 
Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę 20x20 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 35- 40 minut.

4 komentarze:

  1. Kusi mnie od dawna, będę w końcu musiała i ja spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciasto,muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto za każdym razem kusi i kusi! Koniecznie do zrobienia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia