WĘDLINA MOZAIKA DROBIOWA
Domowe wyroby to najlepsze wyroby. Nic nie zastąpi Nam takiego aromatu i smaku, co domowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso, a więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi się.
Jak już wspomniałam pachnie przepięknie i na prawdę polecam :)
~~SKŁADNIKI~~
~~SKŁADNIKI~~
- mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g.
- filety z piersi kurczaka 2 szt.
- czosnek 2 ząbki
- sól peklowa 2 płaskie łyżeczki
- przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka
- majeranek 1 czubata łyżka
- pieprz mielony 1 łyżeczka
- żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna 1/2 szkl.
~~METODA~~
Mięso drobiowe gulaszowe mielimy. Filety kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w misce. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, majeranek i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrabiamy masę. Na koniec dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i ponownie dobrze wyrabiamy.
Masę umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wsadzamy do lodówki na 24 h. Po upływie tego czasu wsadzamy szynkowar do dużego gara z gotującą się wodą ( wody powinno być na co najmniej 3/4 wysokości szynkowara ). Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Wyłączamy gaz i pozostawiamy szynkowar w garze jeszcze przez 10 min. Wyciągamy, studzimy i na noc wstawiamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z szynkowara i kroimy na kanapki.
Masę umieszczamy w szynkowarze. Szynkowar wsadzamy do lodówki na 24 h. Po upływie tego czasu wsadzamy szynkowar do dużego gara z gotującą się wodą ( wody powinno być na co najmniej 3/4 wysokości szynkowara ). Gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Wyłączamy gaz i pozostawiamy szynkowar w garze jeszcze przez 10 min. Wyciągamy, studzimy i na noc wstawiamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z szynkowara i kroimy na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.