17 czerwca 2016

SERNIK CHAŁWOWY

Sernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową.
Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków.



Sernik może być podawany na różnych uroczystościach np. urodzinach, bo szybko zniknie z powodzeniem.

I właśnie taka okazja nadeszła, ponieważ Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie obchodzi swój 3 jubileusz i z tej okazji, chciałam życzyć dalszych sukcesów, by gotowanie zawsze przynosiło radość, a smutki i stres poszły w zapomniane, by gotowanie było dobrą zabawą zachęcając i udowadniając, że czas w kuchni można spędzać przyjemnie, by zapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania.




http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/



http://www.marcoghia.pl/







SKŁADNIKI:

  • biszkopty podłużne 1 op. 
  • twaróg półtłusty 750 g. 
  • mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka
  • cukier 1/4 filiżanki
  • chałwa 300 g. 
  • jaja 4 szt.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • mleczna czekolada 200 g.
  • olej rzepakowy 3-4 łyżki
METODA:

W tortownicy o wymiarach 24- 26 cm. wyłożyć biszkopty. 
W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka, w kąpieli wodnej tj. pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Gdy sernik ostygnie wylać rozpuszczoną z olejem czekoladę. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

UWAGA !
Jeżeli ktoś nie posiada robota kuchennego (malaksera), wtedy należy twaróg zmielić dwukrotnie i składniki zmiksować zwykłym mikserem tylko do połączenia się składników. 
Chałwę natomiast rozdrobnić  na miał widelcem lub blenderem.







4 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia