W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %.
Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje się bardzo oryginalnie i efektownie.
Taki tort można przygotować na specjalne okazje, wymaga dużego nakładu pracy i jest czasochłonny, tego nie można ukryć, ale efekt końcowy zachwyca, więc warto poświęcić ten czas i pracę no coś tak bardzo dobrego.
Tak jak już wspomniałam tort można przygotować na specjalne okazje. Specjalną okazją są 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, dla której powstał właśnie ten tort.
Przesyłam więc najszczersze życzenia, aby gotowanie zawsze było na luzie i z uśmiechem na twarzach, aby nie brakło nigdy pomysłów, a gotowanie było inspiracją dla innych, by chętnych nigdy nie brakowało i by gospodarze żyli sto lat !
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka 300 g.
- zimne masło 125 g.
- sól 1 łyżeczka
- jajko 1 szt.
- żółtko 2 szt.
- woda 2 łyżki
- śmietana kwaśna 1 łyżka
Farsz I:
- mięso mielone wołowe 200 g.
- mięso mielone drobiowe 200 g.
- cebula 1 szt.
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pomidory z zalewy 5-6 szt.
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/3 łyżeczki
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
- jajko 1 szt.
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
Farsz II:
- brokuł 250 g.
- jaja ugotowane na twardo 5 szt.
- majonez 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- jajko 1 szt.
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
Dodatkowo:
- ser mozzarella 2 kuli ( 250 g. )
METODA:
Ciasto: Masło pokroić w kostkę. Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą na 5 minut. Przelać zimną wodą. Nożyczkami posiekać różyczki na jeszcze mniejsze cząstki. Dodać pokrojone w kostkę jaja, wbić jajko surowe, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach ). Piec 50 min w 170 stopniach. Jeżeli zacznie zbyt szybko wierzch przypiekać się zmniejszyć stopnie do 160. Po tym czasie wyciągnąć i obłożyć tort pokrojoną w plastry mozzarellą. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 min., aż wierzch zarumieni się.
Zapraszam na :
oraz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.