18 czerwca 2016

WYTRAWNY TORT Z WOŁOWINĄ, BROKUŁEM I JAJKIEM

Dziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany?
W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %. 

Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje się bardzo oryginalnie i efektownie. 

Taki tort można przygotować na specjalne okazje, wymaga dużego nakładu pracy i jest czasochłonny, tego nie można ukryć, ale efekt końcowy zachwyca, więc warto poświęcić ten czas i pracę no coś tak bardzo dobrego.

Tak jak już wspomniałam tort można przygotować na specjalne okazje. Specjalną okazją są 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, dla której powstał właśnie ten tort. 

Przesyłam więc najszczersze życzenia, aby gotowanie zawsze było na luzie i z uśmiechem na twarzach, aby nie brakło nigdy pomysłów, a gotowanie było inspiracją dla innych, by chętnych nigdy nie brakowało i by gospodarze żyli sto lat ! 









SKŁADNIKI:
Ciasto: 


  • mąka 300 g.
  • zimne masło 125 g. 
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt.
  • żółtko 2 szt.
  • woda 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
Farsz I:

  • mięso mielone wołowe 200 g. 
  • mięso mielone drobiowe 200 g. 
  • cebula 1 szt.
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pomidory z zalewy 5-6 szt. 
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka wędzona mielona 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt. 
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
Farsz II:

  • brokuł 250 g. 
  • jaja ugotowane na twardo 5 szt.
  • majonez 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt. 
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
Dodatkowo:

  • ser mozzarella 2 kuli  ( 250 g. )

METODA:

Ciasto: Masło pokroić w kostkę. Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. 

Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać. 

Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą na 5 minut. Przelać zimną wodą. Nożyczkami posiekać różyczki na jeszcze mniejsze cząstki. Dodać pokrojone w kostkę jaja, wbić jajko surowe, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać. 

Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach ). Piec 50 min w 170 stopniach. Jeżeli zacznie zbyt szybko wierzch przypiekać się zmniejszyć stopnie do 160. Po tym czasie wyciągnąć i obłożyć tort pokrojoną w plastry mozzarellą. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 min., aż wierzch zarumieni się. 


Zapraszam na :


oraz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia