Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków.
Sernik może być podawany na różnych uroczystościach np. urodzinach, bo szybko zniknie z powodzeniem.
I właśnie taka okazja nadeszła, ponieważ Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie obchodzi swój 3 jubileusz i z tej okazji, chciałam życzyć dalszych sukcesów, by gotowanie zawsze przynosiło radość, a smutki i stres poszły w zapomniane, by gotowanie było dobrą zabawą zachęcając i udowadniając, że czas w kuchni można spędzać przyjemnie, by zapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania.
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
http://www.marcoghia.pl/
SKŁADNIKI:
- biszkopty podłużne 1 op.
- twaróg półtłusty 750 g.
- mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka
- cukier 1/4 filiżanki
- chałwa 300 g.
- jaja 4 szt.
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- mleczna czekolada 200 g.
- olej rzepakowy 3-4 łyżki
METODA:
W tortownicy o wymiarach 24- 26 cm. wyłożyć biszkopty.
W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka, w kąpieli wodnej tj. pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Gdy sernik ostygnie wylać rozpuszczoną z olejem czekoladę. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
UWAGA !
Jeżeli ktoś nie posiada robota kuchennego (malaksera), wtedy należy twaróg zmielić dwukrotnie i składniki zmiksować zwykłym mikserem tylko do połączenia się składników.
Chałwę natomiast rozdrobnić na miał widelcem lub blenderem.
Ojej, chałwę uwielbiam i serniki zresztą też. Musiało być pyszne. Przepis zapisuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Gratuluję wygranej!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń