SKŁADNIKI:
Farsz:
- mięso mielone 0.5 kg.
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 szt.
- przyprawa do mięs 1 łyżka
- papryczka chili 1 szt.
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- pieprz 1 szczypta
- sól 1/2 łyżeczki
- przecier 2 łyżki
- ketchup 1 łyżka
- woda 50 ml.
- fasola czerwona z puszki 3 łyżki
- kukurydza z puszki 3 łyżki
Dodatkowo:
- makaron muszle 400 gram
- bulion 300 ml.
- przecier 3 łyżki
- pieprz 1 szczypta
- natka pietruszki 3 łyżki
- ser żółty 100 gram
METODA:
- Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać.
- Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć.
- Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
- Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać ser starty na tartce o grubych oczkach. Posypać natka pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 20-25 minut.
Pyszne danie i w dodatku świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuń