11 lutego 2016

MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI

Propozycja na bardzo syty obiad ala zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem ! 








SKŁADNIKI:

Farsz:

  • mięso mielone 0.5 kg. 
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt.
  • przyprawa do mięs 1 łyżka
  • papryczka chili 1 szt.
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1/2 łyżeczki
  • przecier 2 łyżki
  • ketchup 1 łyżka
  • woda 50 ml. 
  • fasola czerwona z puszki 3 łyżki
  • kukurydza z puszki 3 łyżki
Dodatkowo:
  • makaron muszle 400 gram
  • bulion 300 ml. 
  • przecier 3 łyżki
  • pieprz 1 szczypta
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • ser żółty 100 gram
METODA:

  1. Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać. 
  2. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć. 
  3. Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. 
  4. Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem. 
  5. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać ser starty na tartce o grubych oczkach. Posypać natka pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 20-25 minut. 


1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia