Uzależniłam się od płatków owsianych. Teraz robię z nich wszystko. Jeżeli znudzi nam się zwykła owsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce.
SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH MUFFINEK
- mąka z płatków owsianych 160 gram
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier brązowy 2 łyżki
- olej z pestek winogron 1/2 filiżanki
- jaja 3 szt.
- rodzynki 1 garść ( ok. 20 gram )
- jogurt naturalny 1 filiżanka
- rum 1 kieliszek
- mąka kukurydziana 1 łyżka
METODA
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając.
- Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami ( ja użyłam do nakładania gałkownicy )
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka.
To się nazywa królewskie śniadanie ;) Świetna alternatywa dla bułeczek!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/