Można go zabrać do pracy lu gdziekolwiek. Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D
SKŁADNIKI:
- herbatniki pełnoziarniste 100 gram
- banan 2 szt.
- śmietana kremówka 200 ml.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- serek mascarpone 3 łyżki
Sos kajmakowy:
- kajmak 2 łyżki
- mleko 3 łyżki
METODA:
- Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach.
- Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ).
- Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym.
świetny pomysł na deser i do tego można go zabrać do pracy
OdpowiedzUsuń