9 lutego 2016

BANOFFEE W SŁOICZKU

Jest to prosty, szybki deser zainspirowany ciastem banoffee. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu lub mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy ciasta to taki deser strzał w dziesiątkę !
Można go zabrać do pracy lu gdziekolwiek. Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D








SKŁADNIKI:


  • herbatniki pełnoziarniste 100 gram
  • banan 2 szt.
  • śmietana kremówka 200 ml. 
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka 
  • serek mascarpone 3 łyżki
Sos kajmakowy:

  • kajmak 2 łyżki
  • mleko 3 łyżki 
METODA:

  1. Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach.
  2. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ).
  3. Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym.

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia