15 stycznia 2016

KURCZAK W PANIERCE TROPIKALNEJ

Znudziły Wam się zwykłe panierowane filety w bułce tartej? Mam dla Was chrupiącego kurczaka. Fileciki w złocistych wiórkach kokosowych to dodatek do ryżu, a nawet ziemniaków.
Sprawdzi się na imprezach jako przekąska jak i dla dzieci niejadków.
Wiórki nadają kurczakowi fajny orzechowy posmak, a to, że były marynowane sprawia, że mięsko w środku jest soczyste, a nie suche.






SKŁADNIKI:
  • filety drobiowe 4 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • chili 1/2 łyżeczki
  • pieprz mielony 1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 100 gram
  • jaja 2 szt.
  • olej do smażenia
METODA:

  1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Wstawić do lodówki na noc.
  2. Jaja rozkłócić. Zamarynowane filety zanurzyć w jajach, potem obtoczyć w wiórkach.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zanurzyć filety i smażyć na złoty kolor.
  4. Odsączyć na ręczniku papierowym.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie nietypowe połączenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ta panierka z kokosem ! Musi być świetne, chrupiące i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia