14 stycznia 2016

ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM

Nigdy nie próbowałam suszonych pomidorów, aż pewnego razu zjadłam je na pizzy. Tak mi posmakowały, że aż musiałam coś z nimi zrobić. Jak się okazało szpinak i boczek to idealny kompan dla pomidorków. Rolada to moja propozycja na Wielkanoc, ale może także nadać się na inne uroczystości, a nawet obiad. Dopiero co skończyły się jedne święta, a już dużymi krokami zbliżają się kolejne. Warto zatem być przygotowanym i zrobić wcześniej menu, aby potem nie szukać przepisów na szybkiego.







SKŁADNIKI:
  • schab bez kości 700 gram
  • szpinak świeży 50 gram
  • pomidory suszone w zalewie 150 gram
  • boczek parzony wędzony 4 długie plastry
  • sól 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki
  • koper suszony 1 łyżka
  • olej do smażenia
METODA:

  1. Schab myjemy i osuszamy. Rozcinamy go tak, aby powstał duży płat mięsa. Lekko go "bijemy" tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, koprem i papryką. Zwijamy w roladę i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Mięso odwijamy i układamy po całości szpinak. Na to boczek w niewielkich odstępach, a w tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze 35-40 minut.

1 komentarz:

  1. Pysznie tutaj! :)
    Zapraszam do siebie http://wkuchniuoli.blogspot.dk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia