25 stycznia 2016

MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM

Przepraszam, że mnie już tak długo nie było, ale mam chwilowy przestój.
To chyba przez tą aurę. Mam nadzieję, że nadrobię zaległości, bo pomysłów mnóstwo w głowie siedzi. Dzisiaj zmotywowałam się i do ćwiczeń i do gotowania.
Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem.
Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :)
"Mówię" wam pycha !






SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:
Pulpeciki:

  • mięso mielone drobiowe ok. 400 gram
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1/2 szt.
  • natka pietruszki suszona 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki
  • żółtko z jednego jaja
  • bułka tarta 2 łyżki
  • olej z pestek winogron 2 łyżki
Sos:
  • pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram )
  • groszek zielony mrożony 1/2 szkl.
  • marchew 1 duża szt. 
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • oregano 1/2 łyżeczki 
  • kucharek 1 łyżeczka lub do smaku
  • przecier pomidorowy 2 łyżeczki
  • cukier 1/2 łyżeczki 
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • makaron razowy 1 op. 
  • natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana )

METODA:
  1. Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony.
  2. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.  Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią. 
  3. Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy makaron polać sosem i posypać dużą ilością pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia