To chyba przez tą aurę. Mam nadzieję, że nadrobię zaległości, bo pomysłów mnóstwo w głowie siedzi. Dzisiaj zmotywowałam się i do ćwiczeń i do gotowania.
Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem.
Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :)
"Mówię" wam pycha !
SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:
Pulpeciki:
- mięso mielone drobiowe ok. 400 gram
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1/2 szt.
- natka pietruszki suszona 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki
- żółtko z jednego jaja
- bułka tarta 2 łyżki
- olej z pestek winogron 2 łyżki
Sos:
- pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram )
- groszek zielony mrożony 1/2 szkl.
- marchew 1 duża szt.
- bazylia 1/2 łyżeczki
- oregano 1/2 łyżeczki
- kucharek 1 łyżeczka lub do smaku
- przecier pomidorowy 2 łyżeczki
- cukier 1/2 łyżeczki
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- makaron razowy 1 op.
- natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana )
METODA:
- Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony.
- Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią.
- Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy makaron polać sosem i posypać dużą ilością pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.