_________________________________________________________________________________
Trufle czekoladowe na patyczkach to bardzo fajna alternatywa dla cukierków, ciastek, czy innych kupnych słodkości. U mnie w domu przeważają domowe ciasta, desery i inne wypieki. Trufle to tak naprawdę małe kuleczki z ganasz czekoladowego oblane czekoladą i obsypane orzechami. Są naprawdę słodkie, więc jedna trufelka zaspokoi nasze potrzeby przy pysznej kawie. Idealne na małe imprezy, urodziny, eventy. Dla dzieci niemal są pysznością. Do przepisu użyłam herbaty firmy Teekanne Rooibos Vanilla.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
PRZEPIS
NA OK. 12 SZT.
🌿 czekolada mleczna 200 g.
🌿 czekolada deserowa 70 % 50 g.
🌿 śmietanka 30 % 50 ml.
🌿 miód 20 g.
🌿 masło miękkie 30 g.
🌿 cukier wanilinowy 1 op.
🌿 herbata Tekkanne Rooibos Vanilla 3 saszetki
POLEWA
🌿 czekolada deserowa 70 %, mleczna lub biała 100 g.
🌿 cukier wanilinowy 1 op.
🌿 herbata Tekkanne Rooibos Vanilla napar 4 łyżki
🌿 orzechy 1 garść
Herbatę zaparzamy w małej filiżance. Śmietankę zagotowujemy z miodem i cukrem. Do zagotowanej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i połowę naparu z herbaty, czekamy, aż się rozpuści. Mieszamy szpatułką sylikonową lub drewnianą. Miksujemy mikserem i dodajemy miękkie masło. Przelewamy do naczynia i wstawiamy na cały dzień do lodówki. Masa powinna dobrze zastygnąć. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W kulki wbijamy patyczki lub wykałaczki ( trzeba dociąć, by nie były za długie ). Uformowane kulki wkładamy do szklanki i ponownie do lodówki.
Do przygotowania polewy musimy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i cukier wanilinowy. Dodajemy napar z herbaty. Mieszamy szpatułką, do rozpuszczenia.
Czekoladę przelewamy do szklanki i studzimy, aż będzie chłodna.
Trufle na patyczkach zanurzamy w czekoladzie. Dekorujemy orzechami. Wkładamy do szklanki i do lodówki lub zamrażarki na 10 minut.
Trufle na patyczkach zanurzamy w czekoladzie. Dekorujemy orzechami. Wkładamy do szklanki i do lodówki lub zamrażarki na 10 minut.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te trufle czekoladowe, pewnie smakują jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń