14 lutego 2019

Pierożki serowe a'la Rafaello

Pierożki to kruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej Kingi. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie.
Ciasteczka smaczniejsze na następny dzień. 



 


 






PRZEPIS
NA OK 3 BLASZKI CIASTECZEK

CIASTO
🌿 mąka 2 szkl.
🌿 margaryna np. Kasia 1 kostka
🌿 twaróg 1 kostka
🌿 proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę przesiać, twaróg pokruszyć, masło podzielić na kilka części. Wszystko razem wymieszać i zagnieść, tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto umieścić w lodówce na 1 godzinę.

NADZIENIE
🌿 ser ricotta 1 op. 
🌿 żółtka z 2 jaj
🌿 wiórki kokosowe 100 g. 
🌿 cukier puder 3 łyżki + do oprószenia ciasteczek

Ser ricotta wymieszać z żółtkami, wiórkami i cukrem.
Zimne ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować podsypując lekko mąką na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka ( lepimy stroną, która nie przywierała do blatu ) nakładamy od pół łyżeczki do jednej (w zależności od grubości ciasta ) farsz. Lepimy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15-20 minut, aż się zarumienią. Ostygnięte posypujemy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia