25 stycznia 2019

Rybne kuleczki w panierce curry

Przepis na pyszne kuleczki z ryby w chrupiącej panierce. Kuleczki są obłędne, lekkie, mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Panierka niczym z "kfc", złocista i pofalowana, chrupiąca. Do kuleczek użyłam ulubionej ryby, czyli filety z dorsza. Jednak można zastąpić inną swoją ulubioną rybką. Przepis powstał z myślą o dzieciach, gdyż to niejadki i trudno jest niektóre dzieci namówić do jedzenia pysznej ryby. Moja córcia je polubiła, więc polecamy innym. 









PRZEPIS

🌿 filety z dorsza 400 g. 
🌿 żółtko z 1 jaja
🌿 kasza manna 5 łyżeczek
🌿 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
🌿 sól 1 szczypta
🌿 pieprz czarny mielony 1 szczypta
🌿 suszona cebula 1 łyżeczka
🌿 olej do smażenia

Panierka 

🌿  jajko 1 szt. 
🌿 mleko 1/2 szkl.
🌿 mąka pszenna 4 łyżki
🌿 sól 1/2 łyżeczki
🌿 pieprz 1 szczypta
🌿 Vegeta Natur z curry 1 i 1/2 łyżeczki
🌿 osobno mąka do panierowania ok.1 szkl. 

Rybę oczyścić z ości. Zmielić w maszynce do mielenia. Dodać żółtko, kaszę mannę, Vegetę Natur do ryb i owoców morza, pieprz ziołowy i czarny, cebulę suszoną i wszystko dokładnie wymieszać.

W misce miksera umieścić jajko, mleko, 4 łyżki mąki , sól, pieprz, Vegetę Natur z curry i zmiksować na gładką masę.

Z masy rybnej uformować kuleczki w wielkości orzecha ( najlepiej za każdym razem zwilżać dłonie w wodzie, aby kuleczki lepiej formowały się ). Każdą kuleczkę zanurzyć w przygotowanej wcześniej płynnej panierce. Następnie obtoczyć w mące w zamkniętym pudełeczku potrząsając. Zanurzyć głęboko w rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia