Jest to szybka propozycja na karnawał. Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wyrastania ani miksowania ciasta. Wierzch pączków to chrupiąca skorupka z mięciutkim i puszystym środkiem. Nie są tłuste, za to lekkie jak chmurka.
PRZEPIS
🌿 mąka 200 g.
🌿 jajko 1 szt.
🌿 jogurt naturalny mały ( 180 g. )
🌿 sok z połowy cytryny
🌿 księżycówka lub inny alkohol 5 łyżek
🌿 proszek do pieczenia 2 łyżeczki
🌿 szczypta soli
🌿 cukier puder 50 g.
🌿 olej do smażenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko, jogurt, sok z cytryny, alkohol i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać olej. Na łyżkę nabrać ciasto i włożyć do oleju. Gaz lekko zmniejszyć i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Ostygnięte pączki można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.