Pieczeń z jajek to doskonała alternatywa dla pieczeni mięsnych. Jest idealnie dosmakowany, a papryka w nim zawarta nadaje ciekawego wyglądu. Jest to idealna potrawa na śniadanie, obiad jak i kolacje. Można podawać go na wiele sposobów, z różnymi dodatkami np. z sosem, majonezem lub na kanapce. Taki pasztet zrobi furorę podczas świąt Wielkanocnych, gdzie głównym motywem są właśnie jajka.
PRZEPIS
NA 4 PIECZENIE W KOKILKACH
🌿 jaja ugotowane na twardo 8 szt.
🌿 jajko 1 szt.
🌿 kasza manna 3-4 łyżki
🌿 papryka konserwowa 4 połówki
🌿 natka pietruszki siekana 4 łyżki
🌿 sól 1 łyżeczka
🌿 pieprz 1/2 łyżeczki
🌿 curry 1/2 łyżeczki🌿 musztarda 3 łyżeczki
🌿 cebula mała 1 szt.
🌿 olej do smażenia 4 łyżki
🌿 bułka tarta 4 łyżki
🌿 masło do posmarowania kokilek
Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, curry, musztardę, jajko, kaszę mannę i wymieszać. Paprykę odsączyć z zaprawy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy jajecznej. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodać do masy i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i obtoczyć dno bułką tartą. Nałożyć po równo do każdej kokilki masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut.
Jaja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, curry, musztardę, jajko, kaszę mannę i wymieszać. Paprykę odsączyć z zaprawy i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy jajecznej. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Dodać do masy i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Kokilki wysmarować masłem i obtoczyć dno bułką tartą. Nałożyć po równo do każdej kokilki masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.