3 grudnia 2018

Rolada orzechowa a'la snickers

Na osłodę przyjemnie spędzonego czasu z rodziną przy stole obstawionym samymi pysznościami musi pojawić się ciasto. U mnie w domu to ciasto zawsze z orzechami pod różną postacią. W tym roku jest to rolada orzechowa z pyszną polewą miodowo orzechową. 








CIASTO KRUCHE 

🌲 mąka 2 szkl. + do podsypania
🌲 masło zimne 150 g.
🌲 cukier wanilinowy 1 op. 
🌲 żółtka z 3 jaj ( białko zostawiamy na potem )
🌲 jajko 1 szt. 
🌲 śmietana kwaśna 2 łyżki
🌲 proszek do pieczenia 1 łyżeczka


 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier wanilinowy, żółtka, jajko i śmietanę. Mieszamy nożem i ugniatamy ciasto. Ciasto możemy też zagnieść w malakserze przy pomocy odpowiedniego haka. Ciasto wkładamy do lodówki.

NADZIENIE

🌲 orzechy włoskie lub laskowe bez skórki  300 g. 
🌲 cukier puder 2 łyżki
🌲 białka z 3 jaj 

Orzechy mielimy w maszynce do mielenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gdy białka będą błyszczące dodajemy orzechy z czego 1/4 szkl. odkładamy na polewę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto bardzo cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie orzechowe, tak aby brzegi ciasta były wolne od nadzienia. Rolujemy ciasto wzdłuż długiego boku. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. 

POLEWA MIODOWO ORZECHOWA

🌲 orzechy włoskie lub laskowe mielone 1/4 szkl. 
🌲 orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szkl. 
🌲 miód 3 łyżki 
🌲 masło 100 g. 
🌲 cukier puder 2 łyżki

Orzechy włoskie lub laskowe drobno siekamy. W rondelku umieszczamy masło, miód i cukier puder. Mieszamy, aż się wszystko rozpuści. Dodajemy orzechy. Wylewamy na roladę 10 minut przed końcem pieczenia. 



FILIŻANKA AMBITION




1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia