Ciasteczka imbirowe to kruche ciasteczka, które są niezwykle imbirowe i smakują jak te sprzedawane w sklepach w okrągłych pudełkach. Idealne do kawy na chłodne, jesienne dni. Są także bardzo aromatyczne i to moje ulubione 😊 W przepisie wykorzystałam prawdziwy imbir ( nie suszony ), który jest lepszy. Wbrew pozorom ciastka nie zawierają aż tak dużo cukru i nie miękną. Są kruche cały czas. Jeśli nie macie pomysłu na drobny prezent dla znajomych, dla najbliższych te ciasteczka sprawdzą się jak ulał. ❤
CIASTECZKA
❤ mąka pszenna 2 i 1/2 szkl.
❤ cukier puder 1/2 szkl.
❤ miód 3 łyżeczki
❤ jajko 1 szt.
❤ miękka margaryna 150 g.
❤ cynamon 1 łyżeczka
❤ imbir świeży starty na drobnej tarce 3 łyżeczki ( obrany )
❤ kakao 1 łyżeczka
❤ soda oczyszczona 1 łyżeczka
Masło ( w temperaturze pokojowej ) utrzeć z cukrem pudrem i miodem na puszystą masę. Dodać jajko, cynamon, imbir, kakao. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotować blat, rozsypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować. Wyciąć wzory. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 na około 15 minut, najlepiej sprawdzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.