30 listopada 2018

Filety pieczone w piernikowej marynacie na kanapki

Na świątecznym śniadaniu musi pojawić się domowa pieczonka na kanapki. U nas w domu zawsze są to domowe wędliny. W tym roku będą to filety z kurczaka zapeklowane i upieczone w piernikowej marynacie. Zapach i smak niesamowity 😍 Czuć ten świąteczny klimat w potrawach nawet na kilometr i chętnych, by je spałaszować nie brakuje. Jest pysznie, zdrowo i przede wszystkim domowo. 











MARYNATA 

🌲 woda 1 szkl. 
🌲 peklosól 18 g. 
🌲 ziele angielskie 2 szt. 
🌲 liść laurowy 2 szt. 

🌲 kumin rzymski 1/3 łyżeczki
🌲 papryka słodka mielona 1 łyżeczka
🌲 papryka słodka wędzona 1/2 łyżeczki
🌲 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
🌲 cynamon 1/2 łyżeczki 
🌲 przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki 
🌲 tymianek suszony 1/2 łyżeczki 
🌲 pietruszka suszona 1/2 łyżeczki 

PONADTO 

🌲 filety drobiowe 600 g. ( 2 duże szt. ) 


Filety drobiowe dokładnie oczyszczamy. Peklosól mieszamy z zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy filety, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie filety odsączamy. Robimy mieszankę przypraw i nacieramy filety. Mięso zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 35-40 minut. Pod koniec pieczona odwijamy filety i przypiekamy jeszcze 5 minut. 





PÓŁMISEK SALSA AMBITION



2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia