U nas na świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis na to ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi, zawsze się sprawdza !
CIASTO DROŻDŻOWE
mąka 550 g.
masło roztopione i ostudzone 100 g.
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże świeże 30 g.
mleko letnie 1/2 szkl.
śmietana kwaśna 1 łyżka
jaja 2 szt.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, sól, jaja, śmietanę i masło. W mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto. Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
FARSZ
kapusta kiszona 0.5 kg.
pieczarki 300-400 g.
cebula 1 szt.
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia 3 łyżki
masło 1 łyżka
woda 1/2 szkl.
Kapustę drobno siekamy. Pieczarki i cebulę obieramy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach cebulę (lu drobno posiekaną ) i szklimy. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Chwilę smażymy. Dodajemy kapustę i wodę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie możemy zmiksować go w malakserze lub misie blendera, aby łatwiej się nakładał.
DODATKOWO
żółtko jaja 1 szt.
mleko 1 łyżka
mak, sezam, nasiona chia
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 3-4 części i każdą cienko wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Foremką w kształcie dużej gwiazdy wycinamy wzory. Na środku nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugą gwiazdką i dociskamy delikatnie boki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach . Każdą gwiazdkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy nasionami chia lub makiem, sezamem.
Wstawiamy dp nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około. 10 minut. Najlepiej sprawdzać czy się już zarumieniły.
ale pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kształt ;)
OdpowiedzUsuń