Z myślą o naszych dzieciach powstał przepis na delikatne, mięciutkie i puszyste placuszki z pysznym nadzieniem serowym jak w drożdżówkach. Idealne na śniadanko czy kolacje z racji tego, że nie są ciężkostrawne ani za słodkie. Moja córcia zajadała je , aż się uszy trzęsły. Są szybkie w przygotowaniu, a z przepisu powstaje około 10 sztuk.
PRZEPIS
mąka 4 łyżki
jaja 3 szt.
cukier puder 2 łyżki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
twaróg 1/2 kostki
cukier wanilinowy 1 op.
śmietana kwaśna 2 łyżki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Dodajemy 2 żółtka, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, które nam zostało oraz cukier wanilinowy i śmietanę i dokładnie mieszamy.
Patelnie smarujemy olejem i ją rozgrzewamy. Nakładamy łyżkę ciasta, równamy i na środek nakładamy łyżeczkę masy serowej, przykrywamy łyżeczką ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.