W tym roku bardzo szybko wprawiłam się w świąteczny nastrój i już myślę o ozdobach, choince i potrawach. Jedną z potraw są krokiety. Nie wyobrażam sobie świąt bez krokiecików. Tym razem w wersji mini, ponieważ każdy musi spróbować każdą świąteczną potrawę i nie sposób wszystko zmieścić w jednym brzuszku. Dlatego warto zachować umiar, by święta spędzić komfortowo i szczęśliwie wśród rodziny. Krokiety zwykle bywają z kapustą lub mięsem. Z racji tego, że większość dań jest z kapustą dla urozmaicenia przyrządzam krokiety z serem i ziemniakami ( z farszem od pierogów ruskich ). Są bardzo smaczne, najlepsze z barszczem czerwonym.
NALEŚNIKI
mleko 0.5 l.
mąka 1 szkl.
jaja 2 szt.
szczypta soli
olej 4 łyżki
Mleko, jaja olej miksujemy. Dodajemy mąkę i sól. Ponownie miksujemy i wylewamy na rozgrzaną i wysmarowaną olejem małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
FARSZ
FARSZ
ugotowane małe ziemniaki 5-6 szt.
twaróg półtłusty 250 g.
cebula 1/2 szt.
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia ok. 3-4 łyżek
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Obraną cebulę smażymy na niedużej ilości oleju na złocisty kolor. Dodajemy do ziemniaków i sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
DODATKOWO
DODATKOWO
bułka tarta do obtoczenia krokietów
jaja 2 szt.
mleko 4-5 łyżek
ole do smażenia
Na samym początku naleśnika układamy czubatą łyżeczkę farszu, formujemy, zginamy boki ( lewy, prawy) do środka i zwijamy rulonik. Gotowy krokiecik obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.