14 lipca 2018

Ciasto Bounty

Już od dawna miałam ochotę na to ciasto kokosowe. Ciasto wykonałam na wzór batoników "bounty". Batoniki bounty są bardzo mocno kokosowe w środku i na zewnątrz oblane grubo czekoladą.  Są słodkie i pyszne. Ciasto bounty to czekoladowy, miękki biszkopt przełożony niebiańskim kremem kokosowym oblany czekoladą. Idealne na następny dzień. Najlepsze i najbardziej podobne do batoników ciasto kokosowe. 








"BOUNTY"

Biszkopt
5 jaj ( w temp. pokojowej )
2/3 szkl. mąki
1/3 szkl. kakao gorzkie
1 szkl. cukru


Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając. Wlać żółtka. Następnie dodać partami przesianą mąkę z kakao. Wymieszać szpatułką tak, by nie opadła piana. Przelać na małą blaszkę prostokątną wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20-25 min. do suchego patyczka ( czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika ).  Ostudzony biszkopt przekroić na pół. 

Krem
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
200 g. masła
200 g. wiórek kokosowych

Do garnka wlać 2 i 1/2 szkl. mleka, zagotować. Dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać wiórki i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Dodać miękkie masło. Mieszać do rozpuszczenia. W reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać do masy kokosowej. Gotować mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Na połowę blatu biszkoptowego wylać masę kokosową. Przykryć drugą częścią blatu. 
Wstawić do lodówki. 

Polewa
czekolada mleczna 100 g.
czekolada gorzka 85% 50 g. 
masło 1 czubata łyżka
wiórki kokosowe do obsypania

W rondelku rozpuścić masło. Dodać połamaną czekoladę. Mieszać sylikonową lub drewnianą łyżką do rozpuszczenia ( nie stalową ). Polać ciasto. Obsypać wiórkami i wstawić na noc do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia