Nie ma nic lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi i smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne. Rabarbar nadaje kwaskowatego i orzeźwiającego smaku a kruszonka uzupełnia to słodkością i chrupkością. Ciasto idealne na lato. Jest też lekkie, dzięki mące ryżowej i ziemniaczanej, co tworzy ciasto, ciastem bezglutenowym.
PRZEPIS
jaja 3 szt.
mąka ryżowa 2 szkl.
mąka ziemniaczana 1 szkl.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kefir lub maślanka 3/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.
olej 3/4 szkl.
rabarbar wg. uznania
Jaja roztrzepać. Dodać śmietanę i olej. Wymieszać łyżką drewnianą. Dodać cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Przelać do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na ciasto.
Kruszonka
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
mąka ryżowa 5 łyżek
Masło, cukier i mąkę umieścić w misce. Rozetrzeć wszystko razem palcami, aż powstaną grudki. Kruszonką posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, aż się kruszonka zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.