18 lipca 2018

Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami

Czasem w kuchni szukamy urozmaicenia tradycyjnych dań. By przełamać rutynę schabowego, mielonego czy smażonego kurczaka polecam zrobić pyszne kieszonki z fileta drobiowego wypełnione po wszystkie brzegi farszem z fetą i warzywami. Nasze ulubione warzywa to brokuły. Kontrastu dodała marchewka. Takie kieszonki są pieczone w piekarniku. Idealne na ciepło jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika. 







Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami

filety drobiowe 4 szt.
słodka mielona papryka 1 łyżka
ostra mielona papryka 1 łyżeczka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
olej 3-4 łyżki

Wszystkie przyprawy ze sobą mieszamy. Filety kroimy wzdłuż na pół jak na kotlety. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. 

Farsz
feta półtłusta 1 op. ( 270 g. )
brokuł 1 mała szt. 
marchew 2 szt. 

Brokuł dzielimy na różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa umieszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy ok. 10 min. 
Przelewamy zimną wodą. 
Warzywa rozdrabniamy na mniejsze części i mieszamy delikatnie z fetą. 

Na połowę fileta wykładamy farsz i zakrywamy drugą połową. Kieszonki wykładamy na blaszce posmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min., aż kieszonki zarumienią się. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia