7 marca 2018

PRALINKI TRUSKAWKOWO KOKOSOWE







Ostatnio często zajadamy się domowymi pralinkami. Według mnie to najlepsza forma deseru do kawy. Oprócz tego, że przygotowanie ich to chwila to są również zdrowe o pięknej różowo pudrowej barwie. Pralinki są bez cukru. Cukier zastępują daktyle. Kulki są orzeźwiające i lekko kwaskowate, dzięki truskawkom, które przypominają smak zbliżającej się wiosny i lata. Są na prawdę pyszne, każdy skusi się na jedną kuleczkę, a raczej na jednej kuleczce się nie skończy. 


PRZEPIS
Na 13 kulek

  • truskawki bez szypułek Hortex 200 g. 
  • płatki owsiane zmielone 5 łyżek
  • mąka kokosowa 4 łyżki
  • olej kokosowy 2 łyżki 
  • daktyle suszone 5 szt. 
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Daktyle zalać wodą na 20 minut, aby zmiękły. Truskawki rozmrozić i odsączyć z soku. Umieścić w malakserze. Dodać płatki owsiane, mąkę kokosową, roztopiony olej kokosowy oraz odsączone z wody daktyle. Zmiksować na gładką masę. Z gotowej masy ulepić niewielkie kuleczki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Chłodzić w lodówce. 






3 komentarze:

  1. czy mogę zastąpić w tym przepisie mąkę kokosową na zwykłą- pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę nie bardzo jest jeść surową mąkę pszenną. Lepiej zastąpić ją płatkami owsianymi zmielonymi, ale wtedy trzeba też dodać więcej oleju kokosowego. Prawdopodobnie masa będzie zbita, więc trzeba będzie próbować.

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia