7 marca 2018

BEZGLUTENOWE BABECZKI JAGLANE Z TRUSKAWKAMI











Babeczki to idealny deser do kawki. Wyglądają uroczo i są bardzo lekkie, puszyste. Babeczki są bez glutenu i cukru. Słodyczy nadają pyszne truskawki, które są owocem lata i przywołują wspomnienia słonecznych, ciepłych dni. Takie słodkości to istna poezja smaku. Uwielbiam, gdy deser jest słodki, smaczny i przy tym zdrowy. Babeczki totalnie legalne, bez wysiłku w przygotowaniu.


PRZEPIS
Na 6 dużych babeczek
  • białka jaj z 4 szt. 
  • erytrol 5 łyżeczek
  • mąka jaglana bezglutenowa 5 łyżek
  • proszek do pieczenia bez glutenu 1 szczypta 
  • truskawki bez szypułek Hortex  12 szt. 



Białka jaja ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrol i dalej miksować, aż masa będzie lśniąca. Dodać przesianą mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką.

Przełożyć do foremek do babeczek. Truskawki odmrozić i odsączyć z soku. Umieścić po 2 truskawki na środku babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, sprawdzić patyczkiem. 


Mus
  • truskawki bez szypułek Hortex 200 g. 


Truskawki odmrozić i zmiksować blenderem. Na talerzyku zrobić kleks z musu. Na środku umieścić babeczkę. 



1 komentarz:

  1. Jaglane? Spróbuję zrobić, dzisiaj mnie naszła ochota to robiłam babeczki z czekoladą od dr oetkera, wyszły pyszne. Twoje też zapewne są nieziemsie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia