Babeczki to idealny deser do kawki. Wyglądają uroczo i są bardzo lekkie, puszyste. Babeczki są bez glutenu i cukru. Słodyczy nadają pyszne truskawki, które są owocem lata i przywołują wspomnienia słonecznych, ciepłych dni. Takie słodkości to istna poezja smaku. Uwielbiam, gdy deser jest słodki, smaczny i przy tym zdrowy. Babeczki totalnie legalne, bez wysiłku w przygotowaniu.
PRZEPIS
Na 6 dużych babeczek
- białka jaj z 4 szt.
- erytrol 5 łyżeczek
- mąka jaglana bezglutenowa 5 łyżek
- proszek do pieczenia bez glutenu 1 szczypta
- truskawki bez szypułek Hortex 12 szt.
Białka jaja ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrol i dalej miksować, aż masa będzie lśniąca. Dodać przesianą mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką.
Przełożyć do foremek do babeczek. Truskawki odmrozić i odsączyć z soku. Umieścić po 2 truskawki na środku babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, sprawdzić patyczkiem.
Mus
- truskawki bez szypułek Hortex 200 g.
Truskawki odmrozić i zmiksować blenderem. Na talerzyku zrobić kleks z musu. Na środku umieścić babeczkę.
Jaglane? Spróbuję zrobić, dzisiaj mnie naszła ochota to robiłam babeczki z czekoladą od dr oetkera, wyszły pyszne. Twoje też zapewne są nieziemsie :)
OdpowiedzUsuń