Na śniadanie nie może zabraknąć omleta, bo przecież śniadanie to jeden z głównych posiłków w ciągu dnia. Nie należy go pomijać, daje nam energię na cały dzień. Szybkim, a bardziej smacznym rozwiązaniem jest przygotowanie puszystego omleta, który jest jak biszkopt, delikatny i pulchny w środku. Na zewnątrz ma cienką, chrupiącą skorupkę. Cały sekret tkwi w dobrze ubitych białkach. Dodatki są dowolne. Każdy przecież lubi co innego. Może to być masło orzechowe, czekoladowe najlepiej domowej roboty z awokado, dżem, marmolada lub tak jak u mnie owoce + masło orzechowe bez cukrów i oleju palmowego.
Totalnie fit, totalnie smacznie !
PRZEPIS
- białka jaja 4 szt.
- szczypta soli
- mąka ryżowa lub jaglana (bezglutenowe) 50 g.
- erytrol lub inny słodzik 2 łyżeczki
- kakao gorzkie prawdziwe 2 łyżeczki
- olej kokosowy do wysmarowania patelni
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać erytrol lub inny słodzik i dalej ubijać, aż słodzik roztopi się. Kiedy białka będą lśniące dodać przesianą mąkę ryżową i kakao, tymi samymi widełkami od miksera wymieszać delikatnie całość, aby piana nie opadła. Dużą patelnie wysmarować olejem koko i wyłożyć masę. Wyrównać za pomocą łyżki zanurzonej w wodzie. Smażyć na średnim ogniu. Szybkim, energicznym ruchem przewrócić omlet na drugą stronę, aby nie rozlał się. Podawać z ulubionymi dodatkami.
UWAGA!
Jak rozpoznać, że omlet jest gotowy, aby przewrócić go na drugą stronę?
Na wierzchu pojawią się pęcherzyki, a na środku zauważycie, że masa lekko tężeje. Omlet można smażyć pod przykryciem na małym ogniu, wtedy wierzch omleta szybciej stężeje i łatwiej będzie go odwrócić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.