Karkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak i brązową barwę.
Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem było miękkie i smaczne.
Idealnym dodatkiem do karkówki są młode ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty.
PRZEPIS
- mięso karkówka 7 grubych plastrów
- przyprawa do karkówki 4 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/4 łyżeczki
- ocet balsamiczny 4 łyżeczki
- cebula 2 szt.
- olej 2-3 łyżki
- woda do podlewania
- natka pietruszki posiekana 2 łyżki
Mięso umyć, osuszyć. Przyprawę wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć mięso. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa. Karkówkę wstawić do lodówki na noc.
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plastry karkówki razem z cebulą. Podsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą. Czas duszenia może być krótszy. Na sam koniec karkówkę posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.