Nie ma nic bardziej tradycyjnego niż pierogi. Pierogi uwielbia każdy. Nie znam osoby, która nie zjadłaby pieroga. Pierogi są syte, bardzo pożywne. Od czasu do czasu to bardzo smaczny obiad. Nasze ulubione czyli domowników to z farszem ruskim, ale farszem mięsnym też nikt nie pogardzi. Tym razem przygotowałam farsz mięsny z drobiu. Chude mięso ugotowane w aromatycznym rosole. Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać chochelkę rosołu.
Rosół i marchewka sprawdziły się, więc polecam. Tak poza tym to mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe.
PRZEPIS
Ciasto
mąka 3 szkl.
ciepła woda 1 szkl.
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
Wszystkie składniki odmierzamy jedną szklanką. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, wodę, sól i olej, Dobrze wyrabiamy ręcznie, aż będzie ciasto elastyczne. Na czas przygotowania farszu, ciasto wkładamy do woreczka, aby odpoczęło.
Farsz
filety z kurczaka 3 szt.
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
woda
woszczyzna ( seler, por, marchew, cebula, korzeń pietruszki, natka pietruszki, lubczyk )
garść suszonych grzybów
sól 1 łyżka
pieprz 3-4 ziarna
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 3 szt.
cebula 1 szt.
olej do smażenia
Do dużego gara wlewamy wodę. Umieszczamy w nim oczyszczone mięso, obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie ugotowane dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w malakserze. Dodajemy marchew z rosołu ( 1-2 szt. ). Wlewamy 2-3 chochelki rosołu. Miksujemy. Drugą metodą jest dwukrotne zmielenia mięsa w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części i rozwałkujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oleju, aż wypłyną na wierzch.
Smak dzieciństwa i wspólnych obiadków z babcią sobie przypomniałem.
OdpowiedzUsuń