Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jedną z głównych potraw na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Farsz to już kwestia gustu. U nas tym razem postawiłam na kolor zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni.
PRZEPIS
- jaja ugotowane na twardo 6 szt.
- brokuł mały ok. 250 g.
- ser feta 2 plastry
- czosnek 2 ząbki
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- kiełki brokuła lub rzodkiewki
Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy żółtka. Żółtka umieszczamy w misie malaksera lub blendera. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i dodajemy do żółtek. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy razem z fetą do żółtek i brokułów. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do worka cukierniczego i uzupełniamy połówki jaj. Jaja dekorujemy kiełkami i chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.