6 marca 2018

Jaja z brokułowym farszem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jedną z głównych potraw na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Farsz to już kwestia gustu. U nas tym razem postawiłam na kolor zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni. 








PRZEPIS


  • jaja ugotowane na twardo 6 szt. 
  • brokuł mały ok. 250 g. 
  • ser feta 2 plastry
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku 
  • kiełki brokuła lub rzodkiewki 

Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy żółtka. Żółtka umieszczamy w misie malaksera lub blendera. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i dodajemy do żółtek. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy razem z fetą do żółtek i brokułów. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do worka cukierniczego i uzupełniamy połówki jaj. Jaja dekorujemy kiełkami i chłodzimy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia