23 lutego 2018

BROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ






BROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ
Jedno z ulubionych ciast czekoladowych. Brownie to ciasto tzw. zakalec, nie wyrasta, za to jest mokre, ciężkie, wilgotne i soczyste. Można powiedzieć, że ocieka z czekolady. Idealne na chandrę. Na pewno poprawi humor i nastrój. Przy pysznej kawie nie ma sobie równych. Jak widać ma same zalety. Dodatkowo przygotowanie tego ciasta to pestka. Jedyną wadą jest to, że pójdzie nam w boczki :D

PRZEPIS
  • czekolada gorzka co najmniej 70 %  200 g.
  • masło 100 g.
  • jaja 6 szt.
  • mąka 170 g.
  • śmietana kremówka 36 % 250 ml.
  • cukier 1 szkl.
  • kakao gorzkie prawdziwe 4 łyżki
Polewa
  • kakao gorzkie prawdziwe 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana kremówka 36 % 4 łyżki
  • jajko 1 szt. 


Przepis: Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy razem z masłem i śmietaną kremówką w kąpieli wodnej (tzn. w szklanej misce umieszczamy wyżej wymienione składniki/ miskę umieszczamy na garnuszku z wodą / woda nie może dotykać dna miski/ gotujemy wodę na małym ogniu/ w misce  mieszamy składniki sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką do rozpuszczenia się składników). Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką.  Powoli wlewamy masę czekoladową i mieszamy szpatułką, aż masa będzie jednolita. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy co najmniej 26 cm ( może być większa ). Pieczemy 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. 
Polewa: Śmietanę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Gotujmy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wyłączamy gaz, dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy i polewę wylewamy na ciasto. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia