BROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ
Jedno z ulubionych ciast czekoladowych. Brownie to ciasto tzw. zakalec, nie wyrasta, za to jest mokre, ciężkie, wilgotne i soczyste. Można powiedzieć, że ocieka z czekolady. Idealne na chandrę. Na pewno poprawi humor i nastrój. Przy pysznej kawie nie ma sobie równych. Jak widać ma same zalety. Dodatkowo przygotowanie tego ciasta to pestka. Jedyną wadą jest to, że pójdzie nam w boczki :D
PRZEPIS
- czekolada gorzka co najmniej 70 % 200 g.
- masło 100 g.
- jaja 6 szt.
- mąka 170 g.
- śmietana kremówka 36 % 250 ml.
- cukier 1 szkl.
- kakao gorzkie prawdziwe 4 łyżki
Polewa
- kakao gorzkie prawdziwe 4 łyżki
- cukier 4 łyżki
- śmietana kremówka 36 % 4 łyżki
- jajko 1 szt.
Przepis: Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy razem z masłem i śmietaną kremówką w kąpieli wodnej (tzn. w szklanej misce umieszczamy wyżej wymienione składniki/ miskę umieszczamy na garnuszku z wodą / woda nie może dotykać dna miski/ gotujemy wodę na małym ogniu/ w misce mieszamy składniki sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką do rozpuszczenia się składników). Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką. Powoli wlewamy masę czekoladową i mieszamy szpatułką, aż masa będzie jednolita. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy co najmniej 26 cm ( może być większa ). Pieczemy 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Polewa: Śmietanę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Gotujmy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wyłączamy gaz, dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy i polewę wylewamy na ciasto. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.
koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń