SAŁATKA WESELNA Z SELEREM I KURCZAKIEM
Po raz pierwszy spróbowałam tej sałatki na swoim weselu. Tak wszystkim smakowała, że już została zapisana w zeszycie na stałe. Często gości na naszych stołach. Jest oryginalna, dzięki selerowi, który ma specyficzny, a wręcz ostry jak na warzywo smak. Równowagi i lekkiej słodkości nadają rodzynki, a jeszcze lepiej jeśli będzie to suszona żurawina. Syta jest dzięki kurczakowi, który idealnie pasuje do tej kompozycji smakowej. To jest moja ulubiona sałatka, która sprawdzi się na każdej imprezie.
PRZEPIS
- seler naciowy 800 g.
- żurawina suszona lub rodzynki około 50 g.
- filety z kurczaka 2 szt.
- cebula 3 plastry
- przyprawa do kurczaka 2 płaskie łyżki
- majonez około 3 łyżki
- jogurt grecki lub naturalny 2 łyżki
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Seler naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy do selera. Następnie żurawinę lub rodzynki i cebulę siekamy na mniejsze części. Dodajemy do selera. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.