25 lutego 2018

SAŁATKA WESELNA Z SELEREM I KURCZAKIEM




SAŁATKA WESELNA Z SELEREM I KURCZAKIEM
Po raz pierwszy spróbowałam tej sałatki na swoim weselu. Tak wszystkim smakowała, że już została zapisana w zeszycie na stałe. Często gości na naszych stołach. Jest oryginalna, dzięki selerowi, który ma specyficzny, a wręcz ostry jak na warzywo smak. Równowagi i lekkiej słodkości nadają rodzynki, a jeszcze lepiej jeśli będzie to suszona żurawina. Syta jest dzięki kurczakowi, który idealnie pasuje do tej kompozycji smakowej. To jest moja ulubiona sałatka, która sprawdzi się na każdej imprezie.

PRZEPIS
  • seler naciowy 800 g. 
  • żurawina suszona lub rodzynki około 50 g.
  • filety z kurczaka 2 szt.
  • cebula 3 plastry
  • przyprawa do kurczaka 2 płaskie łyżki
  • majonez około 3 łyżki
  • jogurt grecki lub naturalny 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia


Seler naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy do selera. Następnie żurawinę lub rodzynki i cebulę siekamy na mniejsze części. Dodajemy do selera. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia