GULASZ Z CIECIERZYCĄ
Gulasz tak naprawdę możemy przygotować z czym chcemy np. ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną. Babcia zawsze robi z kaszą gryczaną, u mojego męża w domu gulasz je się z kaszą jęczmienną, a u nas w domu je się ze wszystkim na zmianę. Nie ma reguły, żadnych zasad. Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo.
PRZEPIS
- szynka wieprzowa ok. 400 g.
- ciecierzyca w zalewie 1 puszka
- papryka słodka mielona 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/4 łyżeczki
- ziele angielskie 2 kulki
- liść laurowy 2 szt.
- woda ok. 3 szkl.
- masło 2 łyżki
- czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
ZAGĘSZCZENIE
- mąka 2 łyżki
- woda 6-7 łyżek
Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny przed smażeniem. Szynkę pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Przysmażyć na średnim ogniu. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy oraz przepłukaną wodą ciecierzycę. Gotować dalej 15 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Sos ewentualnie doprawić wg. smaku. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.