22 lutego 2018

GULASZ Z CIECIERZYCĄ






GULASZ Z CIECIERZYCĄ
Gulasz tak naprawdę możemy przygotować z czym chcemy np. ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną. Babcia zawsze robi z kaszą gryczaną, u mojego męża w domu gulasz je się z kaszą jęczmienną, a u nas w domu je się ze wszystkim na zmianę. Nie ma reguły, żadnych zasad. Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo.

PRZEPIS
  • szynka wieprzowa ok. 400 g.
  • ciecierzyca w zalewie 1 puszka
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie 2 kulki
  • liść laurowy 2 szt.
  • woda ok. 3 szkl.
  • masło 2 łyżki
  • czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
ZAGĘSZCZENIE
  • mąka 2 łyżki
  • woda 6-7 łyżek

Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny  przed smażeniem. Szynkę pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Przysmażyć na średnim ogniu. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy oraz przepłukaną wodą ciecierzycę. Gotować dalej 15 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Sos ewentualnie doprawić wg. smaku. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia