12 stycznia 2018

ZUPA A'LA STROGONOW





ZUPA A'LA STROGONOW
Ostatnio zauważyłam, że bardzo rzadko dodaje przepisy na zupy, które goszczą w moim domu, a gotuję je bardzo często. Dzisiaj mam przepis na zupę, którą lubi mój mąż. Jest to zupa, która przypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. 


PRZEPIS
  • woda 2.5 l.
  • kostka rosołowa 1 szt.
  • sól 1/2 łyżeczki
  • przecier pomidorowy 3 łyżeczki
  • mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew )
  • ziemniaki 3 szt. 
  • cebula 1 szt. 
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • ziele angielskie 3 szt.
  • liście laurowe 3 szt.
  • mięso mielone z karkówki ( sama zmieliłam ) ok. 300 g.
  • przyprawa do mięs 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • kminek mielony 1/4 łyżeczki
  • papryka konserwowa  połówki 


Do gara wlać wodę. Dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować na średnim ogniu. Dodać odmrożone warzywa oraz obraną ze skórki paprykę konserwową. 
Cebulę obrać i posiekać. Umieścić na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze 15 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia