ZUPA A'LA STROGONOW
Ostatnio zauważyłam, że bardzo rzadko dodaje przepisy na zupy, które goszczą w moim domu, a gotuję je bardzo często. Dzisiaj mam przepis na zupę, którą lubi mój mąż. Jest to zupa, która przypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca.
PRZEPIS
- woda 2.5 l.
- kostka rosołowa 1 szt.
- sól 1/2 łyżeczki
- przecier pomidorowy 3 łyżeczki
- mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew )
- ziemniaki 3 szt.
- cebula 1 szt.
- olej do smażenia
- pieprz do smaku
- ziele angielskie 3 szt.
- liście laurowe 3 szt.
- mięso mielone z karkówki ( sama zmieliłam ) ok. 300 g.
- przyprawa do mięs 1 łyżka
- papryka słodka mielona 2 łyżki
- kminek mielony 1/4 łyżeczki
- papryka konserwowa połówki
Do gara wlać wodę. Dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostkę rosołową. Gotować na średnim ogniu. Dodać odmrożone warzywa oraz obraną ze skórki paprykę konserwową.
Cebulę obrać i posiekać. Umieścić na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.