DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA
Kolejna wariacja smakowa ryby. Chyba nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.
PRZEPIS
- filety z dorsza bez skóry 2 duże szt.
- sól, pieprz do oprószenia
- olej kokosowy 4 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki
- koperek świeży 2 łyżki ( siekany )
- słonecznik łuskany 1 łyżka
- boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry
- czosnek 3 ząbki
Z dorsza usunąć ości jeśli są. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się.
UWAGA !
Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.