12 stycznia 2018

DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA






DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA
Kolejna wariacja smakowa ryby. Chyba nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna. 


PRZEPIS
  • filety z dorsza bez skóry 2 duże szt. 
  • sól, pieprz do oprószenia
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • bułka tarta 4 łyżki
  • koperek świeży 2 łyżki ( siekany )
  • słonecznik łuskany 1 łyżka
  • boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry
  • czosnek 3 ząbki

Z dorsza usunąć ości jeśli są. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się. 

UWAGA ! 
Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia