NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Naleśniki zna i jadł raczej każdy. Naleśniki mają do siebie to, że mogą być na wytrawnie jak i na słodko. Jest wiele możliwości, wiele kombinacji smakowych. Wszystko zależy od nas, od naszych kubków smakowych. My dzisiaj mieliśmy pyszny farsz. Jeden z najlepszych bez mięsa. Szpinak i twaróg to bardzo dobre połączenie. Ja je uwielbiam !
NALEŚNIKI
- mąka 200 g.
- jaja 4 szt.
- mleko 600 ml.
- olej 4 łyżki
- szczypta soli
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Jaja wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Nalewać chochelką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnie. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
FARSZ
- szpinak mrożony 400 g.
- twaróg 5 łyżek
- czosnek 2 duże ząbki
- sól i pieprz do smaku
Szpinak odmrozić. Odsączyć z wody. Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak. Smażyć na średnim oleju, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje. Odstawić do ostygnięcia. W misie malaksera umieścić twaróg i szpinak, dodać sól i pieprz. Zmiksować. Tak przygotowany farsz nakładać po łyżce na naleśniki, które należy zwinąć lub złożyć w trójkąty. Podawać na ciepło lub na zimno.
Pycha! Ja najczęściej daję ser feta :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne te naleśniki :)
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj na obiadek wyszły pyyszne, ciasto na nalesniki wspaniałe! pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ! :)
Usuń