8 stycznia 2018

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (NAJLEPSZY FARSZ)








NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Naleśniki zna i jadł raczej każdy. Naleśniki mają do siebie to, że mogą być na wytrawnie jak i na słodko. Jest wiele możliwości, wiele kombinacji smakowych. Wszystko zależy od nas, od naszych kubków smakowych. My dzisiaj mieliśmy pyszny farsz. Jeden z najlepszych bez mięsa. Szpinak i twaróg to bardzo dobre połączenie. Ja je uwielbiam ! 

NALEŚNIKI
  • mąka 200 g.
  • jaja 4 szt.
  • mleko 600 ml.
  • olej 4 łyżki
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Jaja wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Nalewać chochelką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnie. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

FARSZ
  • szpinak mrożony 400 g. 
  • twaróg 5 łyżek
  • czosnek 2 duże ząbki
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak odmrozić. Odsączyć z wody. Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak. Smażyć na średnim oleju, aż woda ze szpinaku całkowicie odparuje. Odstawić do ostygnięcia. W misie malaksera umieścić twaróg i szpinak, dodać sól i pieprz. Zmiksować. Tak przygotowany farsz nakładać po łyżce na naleśniki, które należy zwinąć lub złożyć w trójkąty. Podawać na ciepło lub na zimno. 


4 komentarze:

  1. Pycha! Ja najczęściej daję ser feta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne te naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam wczoraj na obiadek wyszły pyyszne, ciasto na nalesniki wspaniałe! pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia