RYBNE NUGGETSY
Małe, cudowne nuggetsiki <3 Trzeba rybkę jeść, bo rybka zdrowa jest ! Nawet w takiej formie. Idealne dla maluszków. Proste w przygotowaniu. Ryba 100 %.
~~PRZEPIS~~
- filet z dorsza 2 duże płaty ( norweski )
- jajko
- sól 1 łyżeczka
- koperek świeży 1 łyżka lub suszony
- marchewka 1/2 szt.
- cebula 1/2 szt.
- pieprz 1/2 łyżeczki
- bułka tarta 2 łyżki
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza. Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek. Marchewkę obrać i bardzo drobno posiekać ( można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować malutkie kotleciki/ nuggetsiki ( najlepiej zwilżyć dłonie ). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z dipem ziołowym lub czosnkowym.
Świetny pomysł na rybe! :)
OdpowiedzUsuń