SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ
Pyszny, delikatny, lekko kwaśny, lekko słodki, kremowy i piękny. Tak określam ten sernik. Przygotowałam go na chrzciny mojej małej córeczki. Każdy był zachwycony i pytał co to za ciasto :)
~~PRZEPIS~~
Ciasto
- mąka 200 g.
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- cukier puder 4 łyżki
- szczypta soli
- masło ok. 80 g.
- śmietana kwaśna 1 łyżka
Masa serowa
- twaróg z wiaderka 1 kg. lub trzykrotnie zmielony
- serek mascarpone 250 g.
- jaja 3 szt.
- cukier wanilinowy 1 op.
- mąka pszenna 3 łyżki
- cukier puder 4-5 łyżek ( lub do smaku )
Dodatkowo
- maliny świeże lub mrożone ( odmrożone ) ok. 400 g.
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- cukier puder do obsypania
Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło pokrojone na mniejszą kostkę i śmietanę. Założyć hak do ugniatania ciasta i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą i drugą mniejszą ( na kruszonkę ). Wsadzić do zamrażarki na ok. 1 h. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm. wyłożyć pergaminem. Większą połówkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach nad tortownicą. Lekko ugnieść i wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut, aż będzie złociste ciasto. Odstawić do ostygnięcia.
Masa serowa: Ser umieścić w misie malaksera. Dodać jaja, serek mascarpone, cukry i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ostygnięty spód.
Dodatkowo: Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć na serniku. Drugą część ciasta zetrzeć nad sernikiem na tarce o dużych oczkach. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej w kąpieli wodnej. Piec około 50 minut. Wierzch musi się przyrumienić. Ostygnięty sernik oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo lubię sernik :) Na święta wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę się podzielić zdjęciem jak Pani zrobi serniczek :)
UsuńSernik prezentuje się obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń