14 stycznia 2018

CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM






CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu. 


PRZEPIS
  • makaron cannelloni 1 op.
  • mięso mielone 0.5 kg.
  • pieczarki 6-7 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do smażenia
  • pietruszka świeża siekana 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • ser żółty 50 g. 
  • jajko 1 szt.

SOS
  • przecier w kartoniku 500 g.
  • czosnek 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier 1 łyżka
  • woda 2 szkl.
  • olej 2 łyżki
  • oregano lub bazylia 1 łyżeczka
  • ser żółty 100 g. 

PRZEPIS: Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki. Smażymy, aż wyparuje z nich woda. Dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę do mięsa. Dodajemy jajko, pietruszkę, sól, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy. Napełniamy makaron. Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. 

SOS: Do przegotowanej zimnej wody wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, pieprz, olej, oregano lub bazylię. Mieszamy i wylewamy na makaron. 
Wierzch posypujemy startym na tarce serem. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia