CANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu.
PRZEPIS
- makaron cannelloni 1 op.
- mięso mielone 0.5 kg.
- pieczarki 6-7 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- olej do smażenia
- pietruszka świeża siekana 2 łyżki
- sól 1 łyżka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- ser żółty 50 g.
- jajko 1 szt.
SOS
- przecier w kartoniku 500 g.
- czosnek 1 ząbek
- sól i pieprz do smaku
- cukier 1 łyżka
- woda 2 szkl.
- olej 2 łyżki
- oregano lub bazylia 1 łyżeczka
- ser żółty 100 g.
PRZEPIS: Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki. Smażymy, aż wyparuje z nich woda. Dodajemy do mięsa mielonego. Czosnek przeciskamy przez praskę do mięsa. Dodajemy jajko, pietruszkę, sól, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy. Napełniamy makaron. Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.
SOS: Do przegotowanej zimnej wody wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier, pieprz, olej, oregano lub bazylię. Mieszamy i wylewamy na makaron.
Wierzch posypujemy startym na tarce serem. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.