IMPREZOWE BUŁECZKI
Tak jak nazwa mówi są to imprezowe bułeczki. Można je podawać na ciepło jak i na zimno, tak i tak smakują wyśmienicie. Najlepsze jest to, że gdy są zimne możemy je podgrzać w mikrofalówce i będą jak z piekarnika- świeżutkie i pyszne !
Środek bułeczek jest z ciągnącym się serem i pieczarkami, a bazą sosu jest ketchup.
Pyszna przekąska z prostych składników, które prawie zawsze mamy w domu.
Długo są świeże i nie twardnieją.
Rewelacja <3
~~PRZEPIS~~
Ciasto
- mąka pszenna 0.5 kg.
- mleko lekko ciepłe 1 szkl.
- masło roztopione 10 g.
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- drożdże świeże 40 g.
- jaja 2 szt.
- żółtko jaja rozbełtane
- pestki dyni do obsypania bułek
Farsz
- duże pieczarki 6 szt.
- cebula 1 szt.
- masło 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- mozzarella w kostce około 60 g.
- serek topiony w plasterkach 4 plastry
- ketchup kotlin łagodny 80 g.
- oregano 2 szczypty
Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać sól, cukier, masło i jaja. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać do mąki i zagnieść hakiem do ugniatania ciasta. Gdy ciasto będzie jednolite, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ścierką i wsadzić do lodówki, aż podwoi masę.
Farsz: Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Plastry serka topionego pokroić w mniejsze kwadraty. Ketchup wymieszać z oregano.
Bułeczki: Wyrośnięte ciasto zagnieść ręcznie formując wałek. Kroimy na mniejsze części po ok. 80 g. Każdą część smarujemy ketchupem, kładziemy plaster serka, pieczarki i kawałek sera mozzarella. Zwijamy bułeczkę. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach od siebie. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25-30 minut, aż się zarumienią.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
W sobotę szykuje się u nas imprezka, to zrobię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDo lodówki??? Ciasto drożdżowe nie powinno rosnąć w cieple?? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNo właśnie wiele osób mnie pyta o to.
UsuńTak ciasto do lodówki, pięknie wyrośnie. Proszę spróbować i się przekonać. Ja zawsze wsadzam do lodówki, bo ciast rośnie szybciej, niż w cieple. Nigdy mnie nie zawiodła ta metoda.