14 grudnia 2017

IMPREZOWE BUŁECZKI







IMPREZOWE BUŁECZKI 
Tak jak nazwa mówi są to imprezowe bułeczki. Można je podawać na ciepło jak i na zimno, tak i tak smakują wyśmienicie. Najlepsze jest to, że gdy są zimne możemy je podgrzać w mikrofalówce i będą jak z piekarnika- świeżutkie i pyszne ! 
Środek bułeczek jest z ciągnącym się serem i pieczarkami, a bazą sosu jest ketchup. 
Pyszna przekąska z prostych składników, które prawie zawsze mamy w domu. 
Długo są świeże i nie twardnieją. 
Rewelacja <3 

~~PRZEPIS~~
Ciasto
  • mąka pszenna 0.5 kg. 
  • mleko lekko ciepłe 1 szkl.
  • masło roztopione 10 g. 
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 40 g. 
  • jaja 2 szt. 
  • żółtko jaja rozbełtane
  • pestki dyni do obsypania bułek
Farsz
  • duże pieczarki 6 szt.
  • cebula 1 szt.
  • masło 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • mozzarella w kostce około 60 g. 
  • serek topiony w plasterkach 4 plastry
  • ketchup kotlin łagodny 80 g. 
  • oregano 2 szczypty 

Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać sól, cukier, masło i jaja. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać do mąki i zagnieść hakiem do ugniatania ciasta. Gdy ciasto będzie jednolite, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ścierką i wsadzić do lodówki, aż podwoi masę. 
Farsz: Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Plastry serka topionego pokroić w mniejsze kwadraty. Ketchup wymieszać z oregano. 
Bułeczki: Wyrośnięte ciasto zagnieść ręcznie formując wałek. Kroimy na mniejsze części po ok. 80  g. Każdą część smarujemy ketchupem, kładziemy plaster serka, pieczarki i kawałek sera mozzarella. Zwijamy bułeczkę. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach od siebie. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25-30 minut, aż się zarumienią. 

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen 



3 komentarze:

  1. W sobotę szykuje się u nas imprezka, to zrobię takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do lodówki??? Ciasto drożdżowe nie powinno rosnąć w cieple?? Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie wiele osób mnie pyta o to.
      Tak ciasto do lodówki, pięknie wyrośnie. Proszę spróbować i się przekonać. Ja zawsze wsadzam do lodówki, bo ciast rośnie szybciej, niż w cieple. Nigdy mnie nie zawiodła ta metoda.

      Usuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia