30 listopada 2017

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM









PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień.  Kto próbował, ten wie ! :D
Prawie jak ze sklepu :)

~~PRZEPIS~~

  • mąka pszenna 700-800 g. 
  • drożdże suche 1 op. ( 7-8 g. )
  • mleko 350 ml. 
  • cukier 3 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • przyprawa do piernika 4 łyżeczki 
  • kakao 2 łyżki
  • olej rzepakowy Wielkopolski 80 ml. 
  • sól 1 szczypta
  • jaja 2 szt. ( małe ) 
  • dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci )

Polewa
  • masło 1/2 kostki 
  • cukier 1/2 szkl.
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 4-5 łyżek

Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, aby było ciepłe ( ale nie wrzące ). Dodać do mąki razem z resztą składników. Zagnieść w mikserze ze specjalnym hakiem do ugniatania lub ręcznie w dużej misce. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Kiedy ciasto podwoi swą masę, zagnieść i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkować po kolei na niewielkie prostokąty. Prostokąt podzielić na pół. Na jednej połówce nakładamy w niewielkich odstępach dżem. Przykrywamy drugą częścią prostokąta i wybranymi przez nas foremkami, wykrawamy pierniki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 min. 

Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i pozostawiamy do rozpuszczenia co jakiś czas mieszając, gotując na małym ogniu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy kakao i mleko. Mieszamy energicznie. Ostygnięte pierniczki oblewamy polewą. 

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski 


2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia