PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM
Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień. Kto próbował, ten wie ! :D
Prawie jak ze sklepu :)
~~PRZEPIS~~
Prawie jak ze sklepu :)
~~PRZEPIS~~
- mąka pszenna 700-800 g.
- drożdże suche 1 op. ( 7-8 g. )
- mleko 350 ml.
- cukier 3 łyżki
- miód 2 łyżki
- przyprawa do piernika 4 łyżeczki
- kakao 2 łyżki
- olej rzepakowy Wielkopolski 80 ml.
- sól 1 szczypta
- jaja 2 szt. ( małe )
- dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci )
Polewa
- masło 1/2 kostki
- cukier 1/2 szkl.
- kakao 3 łyżki
- mleko 4-5 łyżek
Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, aby było ciepłe ( ale nie wrzące ). Dodać do mąki razem z resztą składników. Zagnieść w mikserze ze specjalnym hakiem do ugniatania lub ręcznie w dużej misce. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Kiedy ciasto podwoi swą masę, zagnieść i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkować po kolei na niewielkie prostokąty. Prostokąt podzielić na pół. Na jednej połówce nakładamy w niewielkich odstępach dżem. Przykrywamy drugą częścią prostokąta i wybranymi przez nas foremkami, wykrawamy pierniki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 min.
Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i pozostawiamy do rozpuszczenia co jakiś czas mieszając, gotując na małym ogniu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy kakao i mleko. Mieszamy energicznie. Ostygnięte pierniczki oblewamy polewą.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
zjadłabym dwa na raz :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń