DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ
W mojej kuchnia jak już wiecie często gości ryba. Jedną z ulubionych jest dorsz. Lubię go przygotowywać na różne sposoby, dzięki temu nigdy nam się nie znudzi. Lubimy tradycyjną wersje tj. w panierce, ale ja też lubię eksperymentować i tworzyć nowe połączenia.
Zaskakujące jest to, że jedna potrawa może mieć tak wiele smaków, smaków, które zaskakują nas pozytywnie.
Ten przepis jest prosty. Ryba prezentuje się elegancko i schludnie na talerzu, ale smakuje wybornie.
Alternatywny przepis dla tradycyjnej ryby.
~~PRZEPIS~~
- dorsz duże filety bez skóry 2 szt.
- sól, pieprz do oprószenia
- olej rzepakowy Wielkopolski do smażenia
- majonez 3 łyżki
- śmietana kwaśna 12 lub 18 % 3- 4 łyżki
- koperek suszony 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- mozzarella 4 łyżki startej na tarce
- żurawina suszona 5 łyżek
- morele suszone 4 szt.
- woda 1/2 szkl.
- kasza gryczana biała 2 torebki
Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Wielkopolski. Umieszczamy kawałki ryb. Podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Żurawinę i morele namaczamy w wodzie przez około 15 minut. Dodajemy do przecedzonej kaszy. Mieszamy.
Kaszę wysypujemy do naczynia żaroodpornego. Układamy na całości kawałki usmażonej ryby.
Majonez i śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się.
~~Dekoracja~~
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- miód 1 łyżka
- olej rzepakowy Wielkopolski 2 łyżki
- bazylia kilka listków
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Tworzymy na talerzu zygzaki. Nakładamy rybę z kaszą. Ozdabiamy bazylią.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
A po więcej informacji zapraszam na stronę:
Ciekawy sposób na rybę :)
OdpowiedzUsuń