31 października 2017

JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ








JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ

Jesień już nam doskwiera. Chłodny wiatr i opady deszczu dają o sobie znać. Najlepiej w taką pogodę zjeść danie rozgrzewające, które zawiera dużo witamin, aby utrzymać naszą odporność na wodzy i nie załapać kataru, a tym bardziej uprzykrzającego kaszlu. Takim daniem może być "kociołek", który jest z sezonowych warzyw. Kolorowy i aromatyczny. 

~~PRZEPIS~~
  • dynia 0.5 kg.
  • brukselka 10 szt.
  • marchew 3 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pieczarki 5 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
  • woda 1/2 szkl. 
  • schab a najlepiej karkówka 1 kg. 
  • olej 2-3 łyżki
  • cząber 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • makaron penne 400 g.

Warzywa umyć. Obrać dynię i wyciąć miąższ. Marchew, papryki i pieczarki obrać. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tartce z największym oczkiem. Cebulę i czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Schab przyprawić cząbrem, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli i czosnku. Przykryć pokrywą i dusić około 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię, marchew, papryki, brukselkę i pieczarki.  Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Wszystko przerzucić do garnka. Wlać wodę i gotować, aż wszystko całkowicie zmięknie. 
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.
Dodać do garnka z warzywami i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia