JESIENNY KOCIOŁEK Z DYNIĄ
Jesień już nam doskwiera. Chłodny wiatr i opady deszczu dają o sobie znać. Najlepiej w taką pogodę zjeść danie rozgrzewające, które zawiera dużo witamin, aby utrzymać naszą odporność na wodzy i nie załapać kataru, a tym bardziej uprzykrzającego kaszlu. Takim daniem może być "kociołek", który jest z sezonowych warzyw. Kolorowy i aromatyczny.
~~PRZEPIS~~
- dynia 0.5 kg.
- brukselka 10 szt.
- marchew 3 szt.
- papryka czerwona 1 szt.
- papryka żółta 1 szt.
- cebula 2 szt.
- pieczarki 5 szt.
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz do smaku
- woda 1/2 szkl.
- schab a najlepiej karkówka 1 kg.
- olej 2-3 łyżki
- cząber 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- makaron penne 400 g.
Warzywa umyć. Obrać dynię i wyciąć miąższ. Marchew, papryki i pieczarki obrać. Wszystko pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tartce z największym oczkiem. Cebulę i czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Schab przyprawić cząbrem, solą, pieprzem i papryką. Dodać do cebuli i czosnku. Przykryć pokrywą i dusić około 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną dynię, marchew, papryki, brukselkę i pieczarki. Dusić jeszcze 15 minut pod przykryciem. Wszystko przerzucić do garnka. Wlać wodę i gotować, aż wszystko całkowicie zmięknie.
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.
Dodać do garnka z warzywami i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Taki kociołek to bym wszamała :)
OdpowiedzUsuń