ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM
Zupy kremy są bardzo popularne. Słyną z tego, że są aksamitne i rozgrzewające w sam raz na jesienne, chłodne i deszczowe dni. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt zaskakująco smaczny.
Zupa krem z dyni jest zdrowa o intensywnie pomarańczowej barwie, która jest dla nas ważna, bo swym pięknym kolorem zachęci nawet najgorszego niejadka. Dzięki takiej zupie możemy do organizmu wnieść wiele cennych witamin i minerałów, które są w tym okresie jesieni potrzebne, by utrzymać nasz organizm na siłach i wzmocnić odporność.
~~PRZEPIS~~
- dynia hokkaido 1 kg. ( obrana i wydrążona z pestek )
- bulion drobiowy 1 l.
- masło orzechowe kremowe 2 czubate łyżki
- śmietana kremówka 30 % 200 g.
- masło 3 łyżki
- bazylia świeża 2 gałązki
- sól, pieprz do smaku
- pestki dyni do dekoracji
Dynię kroimy w kostkę i umieszczamy w garze. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy blenderem. Wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy na małym ogniu.
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy listki bazylii. Całość podgrzewamy kilka minut, aż maso nabierze aromatu bazylii. Masło wlewamy do zupy i mieszamy, aż całość się połączy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do naczynia, ozdabiamy pestkami dyni.
A teraz niespodzianka!
Dla wszystkich czytelników rabat 10 % na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar ( rabat obowiązuje do 31.12.2017r. )
#myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.